| Regisztráció | Tensi katalógusok | Telefonos ügyfélszolgálat: +36 1 345-1505

Ajánlatok mozgáskorlátozottak részére                 Kérje ajánlatunkat!

Egy tengeri hajóút a vakáció eltöltésének ideális formája lehet a mozgásukban korlátozott utasok számára, azonban külön figyelmet kell szentelni a megfelelő hajó kiválasztásának. Az utóbbi években épített hajókon nagy hangsúlyt fektetnek a mozgáskorlátozott utasok egyedi igényei alapján kialakított kabinokra, és ezek a speciális kabinok több kategóriában is elérhetőek. Már a hajók tervezésénél odafigyelnek a kabinok nagyobb méretigényeire, hajón belüli elhelyezkedésére és a liftek közelségére.

Néhány jó tanács a tervezéshez:

  • Érdemes utánanézni, hogy a kiválasztott hajótársaságnak van-e olyan speciális kiadványa, amely részletes információkat tartalmaz a mozgáskorlátozott utasok számára elérhető lehetőségekről. Sok hajón külön munkatárs felügyeli, hogy minden szükséges felszerelés és segítség az utasok rendelkezésére álljon.
  • Hallássérült utasok részére több hajótársaság olyan jelzőkészüléket helyez el a kabinban, amely jelzi számukra a kopogtatást, telefont, ébresztőt vagy akár a füstdetektor hangját.
  • Bár a hajók akadálymentesítése jónak mondható, ugyanezt nem lehet minden kikötőről elmondani. Érdemes rákérdezni, hogy például kerekes székkel át lehet-e szállni az ún. tenderhajókba, amelyek olyan kikötőkben szállítják partra az utasokat, ahol a hajó a mérete miatt csak nyílt vízen tud horgonyozni. Az olyan desztinációk helyett, mint például Grand Cayman vagy a Cote d’Azur-i Villefranche, ahol a hajók minden esetben az öbölben horgonyoznak, és kis hajókon viszik ki az utasokat a szárazföldre, érdemes inkább más útvonalat választani.
  • A szárazföldi kirándulások előtt azt javasoljuk mozgáskorlátozott vendégeinknek, hogy alaposan beszéljék meg a szárazföldi kirándulásokkal kapcsolatos tudnivalókat – milyen a terepviszony, vannak-e lépcsők stb. – a hajó személyzetével, mielőtt lefoglalnák a programot. Ebben már előre, itthon segítségükre lehetnek a kirándulások leírásai, melyben külön jelölik a nehézségi szinteket, lehetőségeket.


Javaslataink:

HOLLAND AMERICA LINE hajótársaság
Javasolt hajók: Zuiderdam, Westerdam, Noordam, Oosterdam
Mind a 4 hajón 28 mozgássérült kabin található, melyek közül 4 belső, 5 ablakos, 13 balkonos és 6 deluxe balkonos kabin. Egyéb kiegészítő felszerelés is kérhető a kabinokba, például megemelt WC-ülőke vagy kézi zuhanyfej.
Azonban a 45 kg-nál nehezebb kerekes székeket nem engedik fel a tenderhajókra, ami a parti kirándulásoknál problémát jelenthet.CELEBRITY CRUISES hajótársaság
Javasolt hajók: Celebrity Millenium, Celebrity Infinity, Celebrity Summit, Celebrity Constellation és Celebrity Solstice
A Celebrity Soltice hajó mind a 30 mozgássérült kabinja automata ajtókkal lett felszerelve, 4 közülük Sky lakosztály, melyekhez külön komornyik jár, 4 pedig Aqua Class balkonos kabin a Spa kedvelői számára. Több, 3-4 fős családi kabin is elérhető.
A hajótársaság külön figyelmet fordít a parti kirándulásokra is, és 15 új, „akadálymentesített” parti kirándulással bővíttette európai kínálatát 2010-ben.
A Millenium osztály hajói 26, kifejezetten mozgássérültek számára kialakított kabinnal rendelkeznek, ezek között 11 balkonos kabin és 6 lakosztály is igénybe vehető – tágas fürdőszobaajtókkal és kapaszkodóval ellátott fürdőkáddal.

ROYAL CARIBBEAN INTERNATIONAL hajótársaság

Royal Caribbean International hajótársaság nagy hangsúlyt fektet a mozgássérült utasokra.
A Freedom osztály minden hajója 32 db, kifejezetten mozgássérültek számára kialakított kabinnal rendelkezik, melyek közül 16 belső kabin. Ezenfelül igénybe vehető 2 lakosztály is. A gyengén látó és hallássérült utasaikról sem feledkeznek meg: jelnyelvi tolmács, hordozható szobai jelzőkészülék, hallókészülék, nagy feliratos televízió áll a vendégek rendelkezésére, ezen kívül nagybetűvel nyomtatott és Braille-írásos menükártya kérhető az étteremben. A liftekben is Braille-írásos nyomógombok segítik a vakok és gyengén látók gondtalan pihenését. A hajók hatalmas méretei miatt járókerettel vagy bottal közlekedő utasaiknak kerekes szék kölcsönzését ajánlja a hajótársaság.
Javasolt hajók: Freedom of the Seas, Liberty of the Seas, Independence of the Seas
A Radiance osztályban hajótól függően 15-19 db mozgáskorlátozott kabin áll a vendégek rendelkezésére. A kabinajtók automatikusan is nyithatóak, ami nagyban megkönnyíti a kerekes székes utasok életét, ezen kívül a közösségi terek, éttermek, liftek mozgáskorlátozott utasok számára is könnyen megközelíthetőek, tágasak és akadálymentesek.
Javasolt hajók: Brilliance of the Seas, Serenade of the Seas, Radiance of the Seas és Jewel of the Seas

PRINCESS CRUISES hajótársaság
Javasolt hajók: Crown Princess, Emerald Princess, Ruby Princess
31 db, mozgássérültek számára kialakított kabin közül 6 belső, 4 ablakos, 16 balkonos, 4 minilakosztály és 1 lakosztály vehető igénybe.
Hallássérült utasok részére ADA jelzőkészülék kérhető, a gyengén látó vendégeket pedig Braille-nyomógombok segítik a liftekben.

 DISNEY CRUISE LINE hajótársaság
Javasolt hajók: Disney Magic, Disney Wonder
A Disney hajótársaság célja az, hogy minden gyerek számára elérhetővé tegye a programjait, legyen szó mozgáskorlátozott vagy egyéb sérült gyerekekről, beleértve az autista és hiperaktív gyerekeket, akikkel hivatásos segítő foglalkozik.
Minden Disney-hajón 16 db, mozgássérültek számára kialakított kabin található, tágas fürdőszobaajtóval és kapaszkodóval ellátott fürdőkáddal. Belső, balkonos és lakosztály kabinkategóriában kérhető mozgáskorlátozott kabin. Azonban minden hajón csak két darab olyan mozgáskorlátozott kabin található, ahol 4 főt tudnak elszállásolni, ezért ezeket minél korábban érdemes a családoknak lefoglalni.
A színházban kerekes székes ülőhelyeket is kialakítottak, és Braille-írásos bingo kártyák is kérhetők.
A Disney-hajók privát játszószigete, a Bahama-szigeteken található Castaway Cay akadálymentesítve van, a hajók közvetlenül a kikötőben kötnek ki, ráadásul a hajótársaság speciális kerekes székeket is kínál, amelyekkel a homokos partok könnyebben megközelíthetőek.

Ezeken felül minden hajótársaságnál, az itt fel nem soroltaknál is, tudjuk jelezni, ha valamilyen speciális ételallergiája van, vagy diétát kell tartania.

Kérje személyre szabott ajánlatunkat!